Universitetet i Stavanger: Humanistiske fag til sentrum

(Innspill til Sentrumsplanen for Stavanger)

Av Tønnes Thorsen   Twitter twitter.com/orrestien Epost tonnesthorsen@gmail.com

Tilbake til hovedsiden

Universitetet i Stavanger: Humanistiske fag til sentrum

Organisk vekst
Den nye sentrumsplanen i Stavanger er en mulighet for å vurdere universitetets plass i sentrum. Allerede er Stavanger Museum og Arkeologisk museum plassert her. Flere institusjoner bør flytte inn på området som kan skape et universitetscampus i sentrum: Kannik, avgrenset av televerksbygningen, gamle Stavanger Sykehus (hvor fylkesadministrasjonen er i dag), Stavanger museum, Ams (gamle Frue meieri) og mulig på sikt (hvis og når teatret flytter) Rogaland Teater.
Hovedgrepet i sentrumsplanen er flere folk til sentrum, mange nye arbeidsplasser og høyhus (+ nye områder for utbygging, utfylling ved Holmen f.eks.), samtidig som privatbilismen skal begrenses, det skal skal planlegges for gående og syklister.
Målsettingen må være å ta vare på det som er av verdi og legge opp til organisk vekst (ikke ende opp med sterile områder av typen St. Olavskvartalet).

Levende bysentrum
Mitt grep er å starte med en målsetting om å trekke studentene og Universitetet til byen. Da kan det bli behovene (folk til sentrum) og verdiene (grønt sentrum, varig vern, levende by) som kan bli det sentrale.
Universitetet og studentene bør i størst mulig grad flytte inn i og tilrettelegge eksisterende bygningsmasse. Da kan en ta vare på arkitektoniske, historiske og miljømessige kvaliteter.
Et overordnet grep bør være å skape en campus i sentrum. Studentene vil sammen med byens øvrige befolkning utvikle det som er av verdi, småbutikker, samlingsplasser, parker, kulturtilbud, undervisningslokaler, boliger, så får det "spire og gro" med det som utgangspunkt. Liv og arbeid, ikke hovedsakelig konsum.
Slik er det i vellykkede universitetsbyer, som Bergen.

Arkeologisk museum i Stavanger
Det er naturlig å bygge videre på den vellykkede etableringen av Arkeologisk museum (AmS). Her drives det publikumsrettet virksomhet med utstillinger og forelesninger som kombinerer høy faglig og formidingsmessig standard. Arkeologisk museum ble etablert som en utvidelse og forlengelse av Stavanger museums virksomhet, hvor tradisjonsrike bygninger (byens meieri) ble omformet og tilpasset forskning og kunnskapsformidling. Det er aktuelle planer for nybygg tilpasset de gamle omgivelsene og utvidelse av virksomheten. Dette kan være en modell for hvordan ny, kunnskapsbasert virksomhet kan tilpasses det gamle bymiljøet. Arkeologisk museum ble en del av Universitetet i 2009.
Hvilke bygninger er aktuelle?
Stavanger Museum har alltid drevet med forskning og formidling. Den bør i større grad knyttes til studentrettet virksomhet, som grunnlag for prosjekter og undervisning.
Arkeologisk museum ligger i Peder Klows gate i Frue meieris gamle lokaler. Det ble etablert på 70-tallet og har senere blitt utvidet. Det har i hele sin virksomhet vært en pioner i publikumsrettet aktivitet. De foreliggende planene for utvidelse innebærer å rive tre eldre bolighus i Peder Klows gate for å etablere en ny formidlingsfløy.
Gamle Stavanger sykehus med bygningskomplekset ved Kannikparken er nærmeste nabo til Arkeologisk museum. De ville være naturlig å legge humanistiske fag med vekt på historie og språkfag til dette området.

Mediefag
Det burde være aktuelt å kombinere med mediefag med hovedvekt på journalistikk. Journalistikk bør knyttes til kildene, og kildene fins i stor grad i byens sentrumsområde hvor Stavanger Aftenblad, Rogalands Avis, TV vest, reklamebyrå og filmproduksjon finnes. NRK hadde tidligere sin virksomhet i bykjernen, hvorfor ikke også benytte lokaler i sentrum?
En visjon ville være at Medieingeniørene kunne finne plass i det tradisjonsrike telebygget ved Asbjørn Klosterstatuen ved Kannikkrysset, som i dag er privat. I Solagaten ved St. Svithuns plass hadde NRK sitt første lokalkontor. Mediehistorie, både teknologihistorie, institusjons- og virksomhetshistorie og aktuell innholdsanalyse kan etableres.

Teknologihistorie
Teknologihistorie har ofte vært et forsømt felt i historieforskningen. Med oljemuseet har den nære industrihistorie blitt gjort tilgjengelig. Også hermetikkhistorien har fått etablert et museum. Grafisk museum, som har holdt til i Sandvigå, (men planlegges samlokalisert med hermetikkmuseet) kan være et aktuelt utgangspunkt for et mediehistorisk miljø.
Disse museene kan være utgangspunkt for en satsning på medie- og teknologihistorie.
Studium av nye medier bør være en naturlig del av denne virksomheten.
Det finnes planer om flytte teatervirksomheten fra lokalene ved krysset Musegaten – Kannikgaten. Kan teater- og kunsthistorie bli fag i de gamle lokalene? Kanskje studier av skuespillkunst med utgangspunkt i teatrets historie, biografier om skuespillere og regissører og analyser av oppsetninger med kildestudier?

Akropolis
Både Stavanger museum, Rogaland Teater, Teaterhallen og gamle Stavanger Sykehus er tegnet av samme arkitekt i samme stil, nyrenessanse, og hører bygningsmessig sammen. Det er bygget i samme tidsperiode rundt forrige hundreårsskifte og var tenkt å skape et felles miljø for lærdom og refleksjon.  Det er på tide å flytte de humanistiske fagene til det miljøet de hører hjemme i. I tillegg til historie vil mediefag, kunstfag og språk være naturlig å legge til området. Kunstmuseene og galleriene ligger ikke langt unna.

Universitetet bør knyttes nærmere til byen.
Området og bykjernen bør utvikles med tanke på å dekke de behov som hører til en universitetscampus, med filialer for bokhandel, bibliotek, lesesaler, serveringssteder og studentaktivteter. Dette finnes allerede og kan utvides: lesesaler på Stavanger museum og AmS, cafe på AmS, serveringssteder i bykjernen. Det finnes også mye ledig kontorplass (et eksempel er mediebygget hvor virksomheten til Stavanger Aftenblad er slanket).

Sosialt
Studentene bør oppleve identitet og tilhørighet knyttet til byen. I dag finnes det et mangfoldig kulturliv i sentrumskjernen med Kulturhuset som naturlig midtpunkt, men også Sting, Øvre Holmegate, Sementen, Spor 5, og også ateliene fra Nytoget og østover til Tou Scene vil berikes av og gi impulser til et større innslag av undervisning, forskning og studenter. Bjergstedmiljøet, som også har tilknytning til Universitetet ligger ikke langt unna, med Konserthuset i tradisjonen for klassisk musikk.
Campus, Humanistisk fakultet, Universitetet i Stavanger?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar