onsdag 7. desember 2016

Universitetet i Stavanger: Humanistiske fag til sentrum

(Innspill til Sentrumsplanen for Stavanger)

Organisk vekst
Den nye sentrumsplanen i Stavanger er en mulighet for å vurdere universitetets plass i sentrum. Allerede er Stavanger Museum og Arkeologisk museum plassert her. Flere institusjoner bør flytte inn på området som kan skape et universitetscampus i sentrum: Kannik, avgrenset av televerksbygningen, gamle Stavanger Sykehus (hvor fylkesadministrasjonen er i dag), Stavanger museum, Ams (gamle Frue meieri) og mulig på sikt (hvis og når teatret flytter) Rogaland Teater.
Hovedgrepet i sentrumsplanen er flere folk til sentrum, mange nye arbeidsplasser og høyhus (+ nye områder for utbygging, utfylling ved Holmen f.eks.), samtidig som privatbilismen skal begrenses, det skal skal planlegges for gående og syklister.
Målsettingen må være å ta vare på det som er av verdi og legge opp til organisk vekst (ikke ende opp med sterile områder av typen St. Olavskvartalet).

Levende bysentrum
Mitt grep er å starte med en målsetting om å trekke studentene og Universitetet til byen. Da kan det bli behovene (folk til sentrum) og verdiene (grønt sentrum, varig vern, levende by) som kan bli det sentrale.
Universitetet og studentene bør i størst mulig grad flytte inn i og tilrettelegge eksisterende bygningsmasse. Da kan en ta vare på arkitektoniske, historiske og miljømessige kvaliteter.
Et overordnet grep bør være å skape en campus i sentrum. Studentene vil sammen med byens øvrige befolkning utvikle det som er av verdi, småbutikker, samlingsplasser, parker, kulturtilbud, undervisningslokaler, boliger, så får det "spire og gro" med det som utgangspunkt. Liv og arbeid, ikke hovedsakelig konsum.
Slik er det i vellykkede universitetsbyer, som Bergen.

Les mer


Campus, Humanistisk fakultet, Universitetet i Stavanger?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar